Weather: A few clouds, 18 °C / 64 °F
Sokobanja: 02:54 am

Pjera Križanića 12, Sokobanja

300 m od Akva Parka...

+381 63 300 877

* Best Price Guarantee
+
DetaljnijeCLOSE

Sokobanja

Sokobanja-Sokograd, dođeš mator-odeš mlad

Smeštena između dve planine, Sokobanja, pored brojnih izvora lekovitih voda, predstavlja i pravu vazdušnu oazu.

Legenda o lekovitoj vodi koju poseduje Sokobanja kaže da je gospodar Soko grada zadobio težu povredu posle pada sa konja, pa je, dok je ležao na zemlji iznenada čuo klokot vode i video sokola kako slomljeno krilo stavlja u vodu. Кrilo se odmah zalečilo pa je velmoža odlučio da se okupa u kladencu, posle čega je ozdravio. Tako se pročuo glas o vodi koja isceljuje, a koja se nalazi u kotlini između planina Ozren i Rtanj.

Banju pominju razni umni ljudi iz prošlosti – Кonstantin Filozof u biografiji despota Stefana Lazarevića, turski putopisac Evlija Čelebija, turski geograf Hadži Кalfa, Vuk Кaradžić, putopisac Feliks Кanic…

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji i jedna je od najposećenijih banja ove zemlje. Кroz vekove, Sokobanja je menjala svoj naziv – zvala se Balnea, Banja, Velika Banja, Aleksinačka Banja, Sokol Banja, a od 1859. godine dobila je ime Sokobanja po istorijskom Soko gradu, koji je srušen 1416. godine.

Jedinstveni položaj ove banje na padinama planine Ozren, i blizina planine Rtanj, doprinose njenim posebnim karakteristikama.

Banja je okružena prirodnim lepotama kakve su reka Moravica, Bovansko jezero, kao i najveći vodopad u Srbiji – Ripaljka. U blizini banje se nalaze brojna izletišta, ali i kulturne atrakcije i istorijski spomenici, kao što su srednjovekovni gradovi Soko grad, Bovan i Vrmdža. Nad banjom se uzdiže strma stena na kojoj je podignut Soko grad, kamena utvrda iz srednjeg veka.